fbpx
Artista: Miquel Barceló

 

Miquel Barceló Artigues, conegut simplement com a Miquel Barceló (Felanitx8 de gener de 1957),[1] és un pintor mallorquí de renom internacional.

 

Fill de Francisca Artigues i germà de Margalida Barceló Artigues, des de petit va estar en contacte amb la pintura, ja que vivia entre els pinzells i els colors de sa mare, que era pintora en la tradició paisatgística mallorquina.

Un viatge a París el 1970 li permet descobrir l'art brut, un estil que deixarà una forta influència en les primeres obres que presenta en públic. A Palma, va formar part de l'anomenat Taller Llunàtic i del col·lectiu aplegat entorn de la revista Neon de Suro. Format a Palma (1972-73) i a Barcelona (1974), adquirí notorietat internacional arran de la Biennal de São Paulo (1981) i, sobretot, de la Documenta 7 de Kassel (1982), en la qual exposà obres primerenques en què es reflectia l'influx del neoexpressionisme alemany i la transavantguarda italiana.

El 1996 fou objecte d'una doble exposició retrospectiva celebrada als museus parisencs del Jeu de Paume i el Centre Pompidou.

Entre els seus darrers projectes destaquen l'elaboració d'un mural ceràmic en una capella de la Catedral de Palma (març del 2007)[2] i la cúpula de la Sala dels Drets Humans de l'ONU al Palau de les Nacions de Ginebra(juny del 2008).

Aquest any 2016 farà una actuació a la  Biblioteca Nacional de França (BNF) de París en homenatge a Ramon Llull amb motiu de la celebració del setè centenari. Es tracta d'un  monumental fresc de 190 metres de llarg per 6 metres d'alçada dibuixat amb fang a la façana de vidre de la biblioteca. La intenció és la interpretació plàstica de l'Ars Magna. L'obra tindrà dos títols, un en català,Vidre de meravelles, inspirat en el LLibre de Meravelles que Llull va escriure en el seu primer viatge a París entre 1287 y 1289. El segon en francès, Le Grand Verre de terre, en al·lusió a l'obra de Duchamp,Le Grand Verre.[3]